Lift ritcyclus

Voor de afhandeling van verkeer is inzicht in alle stappen van de werking van een lift essentieel. Deze werking wordt weergegeven als een aaneenschakeling van diverse stappen (ritcyclus). In onderstaande afbeelding zijn de stappen weergegeven.

De tijd van één gehele ritcyclus is in het algemeen opgebouwd uit:

  1. De tijd die de deur nodig heeft om te sluiten (deur sluit tijd);
  2. De tijd tussen het gesloten zijn van de cabinedeur en de start van de rit (start vertraging);
  3. De rittijd die opgebouwd is uit:
    • Een versnelling van stilstand (0 m/s) naar de nominale snelheid van de lift, bestaande uit een eenparige versnelling (m/s2) en 2*jerk (verschil in versnelling in m/s3);
    • Een periode dat de lift op nominale snelheid loopt;
    • Een vertraging van de nominale snelheid naar de langzame snelheid waarmee de lift de etage bereikt, bestaande uit een eenparige vertraging (m/s2) en 2*jerk (verschil in versnelling in m/s3);
  4. De tijd voor het nivelleren van de lift, waarbij de lift tot stilstand komt op de etage (vertraging bij de etage);
  5. De tijd die de deur nodig heeft om te openen (deur open tijd).

Hierna wordt met behulp van technische richtlijnen (o.a. NTA 4614-4:2012, ISO 8100-32:2020 en CIBSE Guide D:2020) bepaald welke instellingen haalbaar zijn in de betreffende situatie. In de ritverloop grafiek is het verschil tussen de huidige situatie en instellingen (HS) en nieuw voorgestelde situatie met instellingen (NS) schematisch weergegeven. De tijdwinst per rit is zeer duidelijk, evenals de tijdwinst over het gehele jaar met het bijbehorende aantal ritten.

Daarna wordt met behulp van het wereldwijd gebruikte softwareprogramma Elevate 9 van Peters Research LTD om capaciteitsberekeningen uit te voeren, simulaties uitgevoerd. Hierbij wordt inzichtelijk gemaakt welke positieve effecten het verbeteren van de diverse instellingen en andere mogelijkheden op de gemiddelde wacht- en reistijden hebben.

Een greep uit de door Pi liftconsultants uitgevoerde projecten:

  • Kantoorgebouw Amsterdam: al 20 jaar capaciteitsproblemen. De oplossing: grootschalige renovatie met aangepaste hardware en andere besturingsinstellingen.
  • Kantoorgebouw Rotterdam: capaciteitsproblemen. De oplossing: vervangen van de besturing door een bestemmingsbesturing en andere besturingsinstellingen.
  • Multifunctioneel gebouw Amsterdam: capaciteitsprobleem. De oplossing: andere besturingsinstellingen.
  • Onderwijsgebouw Eindhoven: lange wachttijden. Na aanpassen van instellingen is het probleem verholpen.
  • Onderwijsgebouw Eindhoven: verkeerde aannames gedaan bij de nieuwbouw. De oplossing: het aantal hoofdstopplaatsen beperken, looproutes anders inrichten en aanpassen van de besturingsinstellingen.
  • Kantoorgebouw Den Haag: capaciteitsanalyse gedaan om capaciteit te optimaliseren.
  • Drie woontorens Utrecht: op de hoogste toren bevindt zich een rooftopbar. De ontwerpspecificaties van de liften heeft Pi liftconsultants bepaald.
  • Kantoorgebouw Utrecht: problemen met lange wachttijden. Na aanpassing van instellingen en grotere/zwaardere frequentieregelaren is dit verholpen.

Gerelateerde Topics

Capaciteit

Kostenbesparing

Onderhoud

Duurzaamheid

Innovatie